Oxfilé med kryddsmör

Kött för finsmakare! Smakar som en dröm - välstekt, lätt kryddat och serverat med ett smakrikt kryddsmör.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 tournedos (oxfilé à 125-150 g, ca 2 cm tjocka)
1 msk hela pepparkorn
2 msk smör eller margarin
Salt

Kryddsmör:
2 kvistar basilika
2 kvistar dill
2 kvistar dragon
2 kvistar persilja
4 salviablad
1 shalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
60 g rumstempererat smör eller margarin

Gör så här

Putsa och torka av köttet. Stöt pepparn grovt i en mortel och gnid in filéerna med den.

Ansa örtkryddorna och hacka dem fint. Finhacka shalottenlöken och pressa vitlöken. Blanda sedan matfettet med vitlöken, lökhackat och örtkryddorna.

Forma blandningen till en rulle på ett smörpapper. Ett festligt alternativ är att lägga smöret i en spritspåse och spritsa ut små rosor på ett folieark. Låt kryddsmöret stelna i kylskåpet.

Bryn matfettet och stek sedan filéerna 3-5 minuter på var sida, beroende på grad av genomstekning. En 2 cm tjock oxfile är 2-2½ minut mycket blodig. Köttet känns alldeles mjukt vid tryck med gaffel. 2½-3 minuter blodig. Köttet är något fastare ute vid kanterna. 3-4½ minut genomstekt. Köttet känns helt fast och oelastiskt. Salta lätt.

Lägg upp köttet på varma tallrikar och garnera med spritsade rosor eller skivat kryddsmör.

Råstekt potatis och smörkokt broccoli är gott till.
Visningar:
3419
Sparat:
19

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Italienskt kryd..
av MrsC
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader