Oxfilet mignons med löjromsås

Spännade blandningar

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st
Oxfilet mignons med löjromsås

Ingredienser

8 skivor oxfilé á 50-60 g
1 tsk salt
ca 2 krm svart eller vitpeppar
1-2 msk smör
1 dl torr sherrry
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl creme fraiche
½ ask klippt kryddkrasse
100 g löj- eller sikrom

Tillbehör:
8 små kokta pärl- eller steklökar
4 portioner kokt ris eller vildris

Gör så här

1. Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Skala och koka lökarna i lätt saltat vatten 3-5 minuter så att de blir lagom mjuka.
2. Se till att filéskivorna är putsade från hinnor. När riset har 5 minuter kvar av sin koktid är det dags att hetta upp en stor stekpanna. Krydda filéerna under tiden.
3. Lägg smöret i pannan och låt det bli ordentligt brynt innan du lägger i feléerna. Stek dem hastigt på fortsatt hög värme kanppt 1 minut på varje sida.
4 Lägg upp filéerna på het tallrik eller fat och håll varmt under en bit folie. Tag pannan ett ögonblick från värmen och tillsätt vinet och lös upp buljongtärningen däri. Koka upp och tillsätt creme fraiche och koka såsen ett par minuter.
5. Smaka av såsen med att klippa i cirka halva asken med kryddkasse. Rör samtidigt i hälfen av löjrommen och smaka av om du ev behöver tillsätta några korn salt.
6. Rör slutligen ner en liten smörklick i vildriset. Lägg upp kött och ris på heta tallrikar och slå såsen omkring. Garnera med smålökarna och resten löjrom
Visningar:
5628
Sparat:
20

LIKNANDE RECEPT

Halstrad laxtar
av styvan
över 2 månader
Löjromsås
över 2 månader
Renrullar med p
över 2 månader