Päronflan med lyxig sås

Det här är världens enklaste paj och tillsammans med Grand Marniersåsen kanske även den godaste? Flan är perfekt att bjuda på då man är många.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 bitar

Ingredienser

Pajdeg:
200 g smör
7 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
2 ägg

Fyllning:
1 kg fasta päron
2 - 3 msk strösocker
1 dl hackade pistaschmandlar
1½ dl aprikosmarmelad eller sylt

Sås:
2 dl vispad vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
1 msk Grand Marnier

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i små kuber. Arbeta ihop smör och mjöl till en smulig massa.

Blanda ner socker i smörblandningen. Vispa äggen lätt med en gaffel och rör ner i degen. Krama degen till en boll.

Mjöla degbollen lätt och lägg den sedan på en bakpappersklädd plåt.

Kavla och tryck ut degen så att den täcker så mycket som möjligt av plåten. Nyp upp en liten kant runt om.

Kärna ur och klyfta päronen så att det blir 12 bitar av varje päron. Fördela klyftorna över bottnen. Lägg dem i ringar, börja utifrån.

Strö ett tunt lager socker över päronen. Grädda kakan mitt i ugnen, 30-40 minuter. Strö över pistaschmandlarna när det är 10 minuter kvar på gräddningen.

Smält marmeladen i en kastrull på svag värme. Kör den i en mixer om den innehåller stora fruktbitar. Pensla marmeladen på kakan.

Blanda samman vispgrädde, crème fraiche, vaniljsocker, florsocker och Grand Marnier till såsen och servera.

Pajen går att göra med färdig smördeg. Välj de frukter som du tycker bäst om, t.ex. äpplen, aprikoser eller nektariner. Tycker du inte om pistaschmandlar eller är allergisk kan du utesluta dem ur receptet.
Visningar:
1462
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.