Päronmazarin med mandelkaramell

Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.

Betyg (0 röster)
Antal personer
16 bitar
Päronmazarin med mandelkaramell

Ingredienser

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk strösocker

Fyllning:
300 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 droppar bittermandelolja
3 ägg
2 msk vetemjöl
2 mogna päron
1 tsk pressad citron

Mandelkaramell:
3 dl mandel
1 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 påse pinjenötter ( 50 g)
1 msk smör

Servering:
1 liter vaniljglass + rivet skal
av 1/2 – 1 citron

Gör så här

Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.

Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.

Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.

Skålla, skala och strimla mandeln.

Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.

Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.

Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.
Visningar:
1405
Sparat:
28

LIKNANDE RECEPT

Päronmazarin recept
Päronmazarinkak..
av kladdus
över 2 månader
Päronmazarin
över 2 månader
Enkla päronmaza
av Bodil56
över 2 månader
Päronmazarin..
av Fin
över 2 månader

LIKNANDE SÖKNINGAR