Päronpaj

Gott

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

Mördeg:
2 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
½ tsk salt
100 g smör
1 ägg

Päron:
3 päron
6 dl vatten
3 dl strösocker
2 citronskivor
2 kanelstänger

Mandelfyllning:
150 g sötmandel
75 g smör
1 ½ dl florsocker
1 ägg
1 msk maizena- eller potatismjöl
½ msk rom eller konjak
1 dl vispgrädde

Glasyr:
4 msk aprikosmarmelad
1 msk vatten

Gör så här

Blanda mördegen i matberedare. Klä en pajform, ca 26 cm i diam, och pricka botten lätt med en gaffel. Ställ kallt i 30 min. Skala och dela päronen. Koka upp vatten, socker, citron och kanel. Lägg ner päronen och koka ca 20 min tills de är mjuka.
Hacka mandeln grovt i en matberedare med kniv. Vispa smör och florsocker, rör ner ägg, mandel, maizenamjöl, sprit och grädde.
Förgrädda pajskaler i 225 grader 10 min. Låt svalna något och häll i mandelblandningen. Lägg i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. Grädda i 175 grader ca 20 min tills fyllningen stelnat.
Låt pajen svalna lite. Värm marmeladen med vattnet. Pensla päronen och glasera pajen. Ställ kallt.
Servera med lättvispad kall grädde eller vaniljglass.
Visningar:
1113
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Päronpaj recept
Päronpaj med ma..
av ros
över 2 månader
Fransk päronpaj
av MrsC
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Ida80
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Aria
över 2 månader