Panforte från Siena

Det här medeltida receptet kommer från Italien. Panforte betyder starkt bröd, vilket syftar på att det innehåller bland annat kryddor som vitpeppar och ingefära.

Betyg (0 röster)
Antal personer
50 bitar

Ingredienser

200 g mörk choklad
500 g honung
3 dl strösocker
200 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
100 g inlagd ingefära
500 g valnötter eller skållade mandlar
100 g russin
4 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald vitpeppar

Garnering:
2 msk florsocker

Gör så här

Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta över vattenbad på spisen. Var noggrann med att inget vatten rinner ner i chokladmassan. Låt chokladen smälta långsamt, låt den sedan svalna.

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt sockret smälta.

Låt sockermassan koka ca 15 minuter. Sockermassan är färdig då du kan göra ett mjukt kulprov. När man gör den här typen av bakverk eller konfekt så är det bra att ha en digital termometer till hands. Sockersirapen brukar vara färdig vid 112-115 grader. Ett mjukt kulprov kallas det när sockermassan kan formas till en mjuk kula då man droppar ner lite massa i kallt vatten. När kulan håller formen vid lätt tryck kallas det för hårt kulprov.

Rör ner chokladen i sockersirapen, blanda väl. Häll allt i en ren, stor bunke.

Hacka fikon och aprikoser. Dela den inlagda ingefäran i mindre bitar. Rör ner nötter, torkad frukt, inlagd ingefära och russin. Tillsätt mjöl, kakao, kanel, mald ingefära och vitpeppar. Rör runt i den tunga smeten och blanda allt väl.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda kakan ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Pudra med lite florsocker vid servering.
Visningar:
2512
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Panforte recept
Panforte di sie..
av Bodil56
över 2 månader
Panforte Italie
av epi
över 2 månader
Panforte (Nötno..
av hecka
över 2 månader
Panforte med ka
av Fin
över 2 månader