Pekanpaj med whiskygrädde

Det här är en underbar dessertpaj med pekannötter och kolaaktig fyllning. Serverar du pajen tillsammans med whiskygrädden kommer ingen bli besviken!

Betyg (0 röster)
Antal personer
14 bitar

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
2 msk vatten

Fyllning:
4 uppvispade ägg
2 ½ dl ljus sirap
1 1/4 dl farinsocker
1 1/4 dl strösocker
2 msk smält smör
1 msk whisky
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl pekannötter

Nöttopping:
3/4 dl farinsocker
3 msk smör
3 msk honung
4 dl pekannötter

Whiskygrädde:
3 dl vispad grädde
2 msk florsocker
2 msk whisky

Gör så här

Blanda samman mjöl, smör, ägg och vatten till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Ställ formen kallt ca 30 minuter och sätt sedan ugnen på 200 grader.

Gör fyllningen. Rör ihop ägg, sirap, farinsocker, strösocker, smält smör, whisky, vaniljsocker, salt och pekannötter.

Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ca 35 minuter i den nedre delen av ugnen.

Gör nöttoppingen. Blanda farinsocker, smör och honung i en kastrull, sjud ca 2 minuter.

Blanda ner pekannötterna i smeten och rör tills alla nötterna är täckta av smet.

Klicka ut nötsmeten över fyllningen. Grädda ytterligare 10 minuter tills ytan fått färg. Låt pajen svalna.

Gör whiskygrädden. Vispa grädden, tillsätt florsocker och whisky och ställ kallt tills kakan ska serveras.
Visningar:
1782
Sparat:
26

LIKNANDE RECEPT

Pekanpaj med Ja
över 2 månader

LIKNANDE SÖKNINGAR