Pepparkaks- och saffranspaj

Visst kan man njuta av den här kakan året om även om saffransdoften sprider en känsla av jul. Denna paj är en självklar vinnare på glöggfesten ...

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 bitar

Ingredienser

Botten:
75 g smör
150 g pepparkakor , helst fullkorn

Fyllning:
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk strösocker
600 g philadelphiaost
Skal och saften av en citron
1 kuvert ( 0,5 g) saffran
3 dl crème fraiche
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Ca 2 msk florsocker
2 2 msk sockerkulor

Gör så här

Smält smöret. Lägg pepparkakorna i en matberedare eller mixer med kniven isatt. Häll smöret i beredaren och kör till en jämn smulmassa. Eller krossa pepparkakorna för hand och blanda med smöret.

Tryck ut smulmassan i en springform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som du förbereder fyllningen. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och 1 dl strösocker pösigt. Mosa ner ost, citronskal, citronsaft och saffran. Blanda samman.

Häll smeten i formen och grädda kakan ca 35 minuter.

Rör samman crème fraiche, 1 msk strösocker och vaniljsocker.

Ta ut kakan efter 35 minuter och bred ut crème fraicheblandningen ovanpå pajen. Grädda den i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svalna helt innan den serveras.

Pudra över lite florsocker och garnera med silverfärgade sockerkulor.
Visningar:
1837
Sparat:
53

LIKNANDE RECEPT

Saffranspaj recept
Ingrids ljuvlig..
över 2 månader
Saffranspaj
av mayweed
över 2 månader
Saffranspaj med
av MrsC
över 2 månader
Krämig saffrans
av Sork
över 2 månader
Räk och saffran
av NiWa77
över 2 månader
Saffranspaj med
över 2 månader