Pepparkakstårta

Avsluta gärna julmaten med denna ljuvligt goda tårta. Frasiga nötbottnar varvas med en oemotståndlig pepparkakskräm!

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12

Ingredienser

2,5 dl hasselnötter , ca 150 g
4 äggvitor
2,5 dl florsocker

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk pepparkakskrydda
150 g smör eller margarin

Garnering:
50 g hasselnötter
40 g valnötter

Gör så här

Mal hasselnötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner florsockret. Vänd försiktigt ner nötterna i äggvitesmeten.

Bred ut smeten i rundlarna. Grädda mitt i ugnen i 150 grader, ca 20 minuter. Låt bottnarna svalna.

Blanda äggulor, grädde, socker och pepparkakskrydda i en kastrull. Sjud på svag värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Krämen får inte koka!

Ta kastrullen från plattan och vispa ner matfettet klickvis. Låt krämen kallna.

Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnid av skalen. Grovhacka hasselnötter och valnötter. Rosta nöthacket lite till tills det har fått fin färg.

Lägg ihop tårtbottnarna med fyllningen mellan och ovanpå. Strö över nötterna och servera till kaffet.
Visningar:
1794
Sparat:
21
Kladdig peppark..
av AMEK
över 2 månader
Pepparkakstarte
av Fin
över 2 månader