Persisk dolma

Detta är väldigt gott. Har ätit det några gånger och det blir bara godare och godare för varje gång...

Betyg (3 röster)

Ingredienser

Två av någon eller några av följande behövs per person:
Paprika
Aubergine
Zuccini
Lök
Tomater
Vinblad


150 g ris
150 g gula linser
5 cl matolja
50 g dill
30 g persilja
10 g basilika
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
ev: 1 krm cayennepeppar
2 dl kallt vatten
1 msk tomatpuré

Gör så här

Blötlägg riset och linserna i 30 minuter, häll bort vattnet. Skär av ett lock av grönsakerna och töm dem på fruktkött och kärnor - inkråm. Släng kärnorna och spar locken.

Stek ris och linser i 5 cl matolja i 10-15 minuter, blanda ner grönsaksinkråm, dill, persilja och basilika samt kryddor och fortsätt steka i 10 minuter till.

Fyll grönsakerna med blandningen, sätt på de sparade locken, ställ dem i en kastrull med hög kant, häll på 2 dl kallt vatten och 1 msk tomatpuré.

OBS:
Grönsakerna måste stå upp, så inte röran rinner ut.

Låt vattnet koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca: 30 minuter under lock. Lyft försiktigt upp grönsakerna, en i taget och placera på tallrikar.

Servera gärna med en sallad, borani och bröd.

PERSISK DOLMA MED KÖTTFÄRS:
lagas på samma sätt men man blandar i 150g stekt köttfärs i grönsaksröran innan man fyller dolmorna.
Visningar:
6069
Sparat:
40

LIKNANDE RECEPT

Dolma recept
Falska kåldolma..
av MrsC
över 2 månader
Vinbladsdolmar
över 2 månader
Sarma..
över 2 månader
Vegetariska kål
av UllaC
över 2 månader
Dolma
över 2 månader