Pitepalt

En robust husman som är älskad i Sverige, särskilt de norra delarna.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg rå potatis
3 dl vetemjöl
3 kokta potatisar
Salt
200 g rimmat fläsk eller rökt korv
Lingonsylt till servering
Kallt smör till servering

Gör så här

Skölj, skala och mal den råa potatisen. Pressa den kokta potatisen och blanda samman med den råa. Lägg potatisblandningen i en sikt och låt rinna av. Pressa ut så mycket vatten som möjligt. Man kan också använda bakdukar och vrida ur vätskan.

Blanda potatisen med vetemjöl till en fast deg. Smaksätt med salt. Forma degen till rätt stora bullar. Skölj händerna i kallt vatten så går det lättare.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Koka bullarna i 40-50 minuter. Ta sedan upp bullarna med hålslev.

Hetta upp en stekpanna och knaperstek bacon eller värm upp den rökta korven.

Servera med lingon och smör som läggs i en "brunn" i den heta palten, samt köttet.
Visningar:
2724
Sparat:
33

LIKNANDE RECEPT

Pitepalt recept
Gretas Pitepalt
av Bappi
över 2 månader
Potatispannkaka
av Roggan
över 2 månader
Pitepalt
av ThomasP
över 2 månader
Pitepalt
av anonym
över 2 månader
Havregrynspalt
över 2 månader
Havregrynspalt..
av Bappi
över 2 månader