Plommongifflar

Lyxig vetedeg med en fyllning som överraskar, den innehåller både plommon och mandelmassa.
Den som inte har plommon kan ta enbart mandelmassa och istället röra ut den med lite smör.
Det går utmärkt att frysa gifflarna.

Betyg (0 röster)
Antal personer
42 st

Ingredienser

150 g smör
3 dl mini- eller lättmjölk
50 g jäst för söta degar
2 stora ägg
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl (ca 800 g)

Plommonfyllning:
3/4 kilo plommon
1/2 dl strösocker
150 g riven mandelmassa

Till pensling:
1 uppvispat ägg

Glasyr:
florsocker
vatten

Gör så här

1. Börja med fyllningen. Räkna och lägg plommonen i en kastrull med 1 msk vatten på
medelstark värme. Rör och se till att de inte bränns innan de vätskat sig. Låt koka
ihop till ganska fast mos. Det tar ca 1 timme. Temperaturen får inte vara för hög,
eftersom plommonen innehåller mycket socker som lätt bränns.
2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
3. Lös jästen i en bunke med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken,
det avsvalnade smöret, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta väl till
en smidig deg.
5. Räkna och plocka upp kärnorna och söta plommonmoset. Blanda med mandelmassan.
6. Ta upp och arbeta samman degen. Dela den i 7 delar och kavla ut varje del till en
rundel. skär ut 6 snibbar av varje.
7. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel med skarven under. Lägg på
plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 25 min.
8. Sätt under tiden ugnen på 225°.
9. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 7-8 min tills de har fin färg. Rör ut florsockret
med lite vatten och ringla på gifflarna före servering.
Visningar:
1072
Sparat:
25

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.