Porterkokt rostbiff med madeira

För att få riktigt mustig smak på köttet passar gammal hederlig porter mycket fint. Därtill några klassiska kryddor som enbär, timjan och vitlök.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10

Ingredienser

1 flaska porter , 33 cl
1 dl soya
2 dl halvsöt madeira eller portvin
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
1,4 kg rostbiff eller benfri fransyska
2 msk vetemjöl
2 dl tjock grädde
Salt
Peppar

Gör så här

Häll porter, soya och madeira i en stor gryta. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och skär den i små bitar. Lägg ner lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan och koka upp.

Lägg ner köttet och sjud under lock ca 45 minuter. Vänd köttet och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Sjud ytterligare 45 minuter eller tills termometern visar 70 grader.

Ta grytan från värmen och låt steken vila i spadet i ca 15 minuter.

Ta upp köttet och sila 7-8 dl av spadet över i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde. Häll redningen i spadet under vispning. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på ett serveringsfat, gärna varmt. Servera såsen vid sidan om.

Servera med kokt eller pressad potatis, små helstekta lökar och en grönsallad.
Visningar:
3506
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Smörgåstårta – ..
av lennali
över 2 månader
Supergod smörgå..
över 2 månader
Smörgåstårta á ..
av LEDIVO
över 2 månader
Fransk potatiss
över 2 månader
Strimlad biff m
av Ernst76
över 2 månader
Ungersk gulasch..
över 2 månader