Porterstek

Jag brukade använda mer grädde, men det är en smaksak .
Beräknade alltid tiden själv till steken ca 1,5 - 2 timmar.
Så gott men tyvärr så tål jag inte denna delikatess längre pga min matallergi.

Betyg (4 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1 1/2 kg benfritt nötkött (innanlår, rostbiff, fransyska eller älg)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 flaska porter 33 cl (dricksflaska)
1 dl äkta soja
5 stycken enbär
1 - 2 stycken skalade vitlöksklyftor
1 gul lök i klyftor
3 buljongtärningar

Sås:
8 dl sky
2 dl vispgrädde
5 - 6 msk vetemjöl
salt
peppar

Gör så här

Stick en termometer i köttet så att spetsen hamnar i mitten och röret är dolt
Koka upp vinbärssaft, porter och soja
Tillsätt lök och enbär plus buljongtärningar
Lägg ned köttet och sjud sakta under lock till termometern visar 75 grader
Ta kastrullen från värmen
Sätt den på ett "kallt" underlag t ex den rostfria diskbänken
Låt steken stå i skyn under lock i 15-20 minuter
Tag upp steken, sila skyn och vispa med vispgrädde och vetemjöl
Koka i 5 minuter
Smaka av såsen och severa den till det uppskurna köttet
Visningar:
4970
Sparat:
90

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader