Porterstek

Såsen är helt underbar

Betyg (5 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

1-1,5 kg stek innanlår eller fransyska
ca 3 dl porter eller mörk öl
½-1 dl outspädd svartvinbärs saft
¾ dl riktig soja
1 -2 st skivade morötter
6-7 st enbär
6-8 pepparkorn
2 tsk oregano eller timjan
2 skivade gula lökar
3 st köttbuljongtärningar
sås
7 dl silat kokspad från steken
4 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde

Gör så här

Koka upp portereller öl, saft, soja, buljongtärningar,kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.

Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.

Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.

Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 7 dl.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.

Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.

En klick svartvinbärsgelé är också gott till.
Visningar:
7242
Sparat:
209

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader