Porterstek

Så enkel att göra och så god. Lovar att gästerna blir imponerade! Görs på benfri stek av älg eller nöt.

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 st

Ingredienser

1,6 kg (eller däromkring) benfri stek av nöt eller älg
1 flaska Porter (33 cl)
1 dl kinesisk soja
1 dl outspädd svartvinbärssaft

ELLER:
2,5 dl madeira eller portvin
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
1 tsk timjan, torkad
2 st stora vitlöksklyftor
1 st stor gul lök
2 st köttbuljongtärningar

Såsen (det viktigaste):
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde (valfri procent men kokbar)

Gör så här

1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
9. Färdigt att servera!
Visningar:
6473
Sparat:
44

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader