Porterstek

Gott med pressad potatis och en grönsallad.....och mycket av den såååå goda såsen....=)

Betyg (9 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

1 kg nötkött; benfritt , t ex rost -biff , fransyska , innanlår , -ytterlår eller bogstek 1 - - 1 1/2 kg
1 flaska Porter eller mörkt -öl ( 3,5 dl)
1 dl Svartvinbärssaft; outspädd
1 dl Soja; kinesisk
1 tsk Timjan
5 Enbär; ev 6 st
5 Svartpeppar; hela korn
2 Köttbuljongtärning; ev 3
2 Vitlöksklyftor
1 Gul lök; stor

Sås:
8 dl Sky
5 tsk Vetemjöl
2 dl Grädde

Gör så här

Välj en gryta så att kött med termometer precis får plats.
Häll i porter, svartvinbärssaft och soja.
Lägg i kryddor, buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar.
Koka upp.
Stick in en köttermometer i köttet så at spetsen kommer i den tjockaste delen.Hela röret bör vara inne.
Lägg ner köttet i porterblandningen.
Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Vänd på steken en gång under tillagningen.
Tag grytan från värmen när innertemparaturen är 75 grader efter 1 - 1/2 timme (undantag ytterlår till 85 grader ca 1 3/4 timme).
Låt steken ligga ca 20 minuter iskyn innan den skärs upp.

Gör såsen på skyn från grytan.
Visningar:
11874
Sparat:
185

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader