Porterstek

Mmmmm, ja, det är såsen som är så otroligt ljuvlig i denna rätt.
Det går utomordentligt att förbereda rätten dagen innan. Blir bara bättre av det.

Betyg (14 röster)
Antal personer
4 st
Porterstek

Ingredienser

1,5 kg fransyska (eller nötstek)
1 flaska porter
1 dl outspädd vinbärsaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
6 enbär (kan uteslutas)
6 svartpeppar , hel
2½ tärningar oxbuljong
1 stor gul lök

Visp- eller matlagningsgrädde

Tillbehörs-förslag:
Kokt potatis
Kokta morötter
Kokta ärter
Syltlök
Vinbärsgelé

Mormors snabba Inlagda gurka:
200 g färsk gurka
2 msk ättika
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt
1 knippe persilja

Gör så här

Dagen innan:
Skär löken i bitar. Blanda lagen ( ej grädden) , ge den ett uppkok i en stor hög gryta.

Lägg i steken. Sjud i 1½ timme. Vänd steken efter halva tiden. Låt sedan steken få vila i grytan i 20 minuter.
Ställ in hela grytan i kylen när den svalnat.

Innan servering.
Skär fina skivor av steken och värm dem i skyn. Tag upp skivorna lägg upp och håll varmt under folie.
Sila sedan skyn. Red av den med vetemjöl och töm sedan i grädde.
Smaka av såsen.

Serveras med kokt potatis, kokta grönsaker, och "Mormors snabba inlagda gurka" och vinbärsgelé.

Mormors snabba inlagda gurka"
Skär gurkan i tunna skivor (osthyvel är bra)
Blanda lagen i en skål. Lägg i gurkskivorna. Strö rikligt med fint hackad persilja över. Låt stå en timma för servering, men helst inte längre.
Visningar:
32518
Sparat:
736

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader
Gelé till kött
av MrsC
över 2 månader