Portvinskyckling med champinjoner

En verklig festkyckling, panerad och brynt i fettet från lättrimmat fläsk och sedan bräserad i rödvin med mycket kryddor. Mot slutet tillsätter man smörfrästa champinjoner och spetsar till smaken på skyn med lite portvin. Pröva någon gång till omväxling att steka fläskfilé på samma sätt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kyckling, ca 1 kg, tinad och styckad i portionsbitar
3 msk vetemjöl
1½ tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
100 g rimmat sidfläsk
1 purjolök
4 dl rödvin
1 lagerblad
1 krm timjan
1 krm vitlökspulver
1 msk tomatpuré
200 g färska champinjoner
1 msk smör eller margarin
2-3 msk portvin
Ev lite grädde

Gör så här

Blanda mjölet med salt och peppar och panera kycklingbitarna.

Skär fläsket i fina strimlor och fräs upp det i het stekpanna. Ta upp fläsket och låt det rinna av på hushållspapper.

Stek kycklingen i fläskflottet och lägg över bitarna i en stekgryta.

Skiva löken. Fräs upp den i det resterande fettet och lägg över i grytan.

Slå på rödvinet och tillsätt övriga kryddor och tomatpuré. Låt kycklingen småputtra under lock.

Skiva champinjonerna och fräs upp dem i matfettet. Lägg dem i grytan efter ca 20 minuter och tillsätt samtidigt fläskstrimlorna.

Smaka av skyn med portvin och känn efter att kycklingen är väl genomstekt. Runda ev. av såsen med lite grädde.
Visningar:
2115
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Portvinskycklin
över 2 månader
Portvinskycklin
av Lilloo
över 2 månader