Portvinsmarinerad fläskfilé

Marinerat kött blir extra mört och får särskilt fin smak. Här får fläskfilén en anstrykning av viltsmak tack vare enbär och portvin i marinaden.

Betyg (3 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

2 fläskfiléer , 500 -- 600 g
6 hela enbär
1 - 1,5 dl portvin
1 msk smör eller margarin
Salt
Vitpeppar
1 msk vetemjöl
3 dl tjock grädde

Gör så här

Putsa köttet och lägg det i en skål. Krossa enbären. Strö enbären över köttet och häll över portvin. Låt det hela stå och dra i minst 5 timmar.

Ta upp köttet och sila portvinet. Bryn sedan köttet runt om i lite matfett i en stekpanna.

Doppa över lite portvin och låt köttet eftersteka under lock i ca 20 minuter. Vänd filéerna efter halva tiden. Späd ev skyn med mera portvin och smaka av med salt.

Ta upp köttet och håll det varmt. Koka ihop stekskyn och red den med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka i 3-5 minuter.

Häll i grädde och låt såsen koka tills den tjocknar. Tillsätt resten av portvinet och smaka av med mer salt och eventuellt vitpeppar.

Skär upp köttet i jämna skivor. Häll såsen över skivorna och servera den för sig i en såsskål.

Servera med kokt eller råstekt potatis och kokta grönsaker.
Visningar:
4694
Sparat:
43

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé recept
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Fläskfilé du in
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Fläskfilepanna
av Bojka
över 2 månader