Potatis- och svampsoppa

Den här krämiga soppan får en extra piffig smak från det rökta bogfläsket.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

50 g magert bogfläsk eller sidfläsk
1 stor morot
1 purjolök
100 g rotselleri
600 g potatis av mjölig sort
Smör eller margarin till stekningen
1 1/4 l grönsaksbuljong
100 g champinjoner
½ msk färskpressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Ett par blad färsk mejram

Gör så här

Ta bort ev svål på fläsket. Tärna fläsket fint. Skala och skölj moroten, snitta upp purjolöken och skölj den noga. Skala och skölj selleri och potatis. Tärna alla grönsaker fint. Strimla purjolöken.

Bryn fläsket på svag värme i en stor grytan. Tillsätt ev matfett.

Tillsätt grönsaker och potatis och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på grönsaksbuljongen, låt det koka upp. Låt alltsammans sjuda under lock på medelvärme, 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.

Putsa under tiden champinjonerna, skär bort en bit av foten. Skiva svampen fint och droppa över citronsaften.

Ta upp potatisen och mosa den lite med en potatisstöt. Blanda ner den mosade potatisen i soppan. Smaka av med lite salt och peppar.

Smält lite matfett i en stekpanna. Fräs svampen några minuter. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Fördela champinjonerna och garnera med färsk timjan.
Visningar:
1059
Sparat:
5

LIKNANDE RECEPT

Svampsoppa recept
Svampsoppa med ..
över 2 månader
Svampsoppa med
av Gourmak
över 2 månader
Fläskfilé á la
över 2 månader
God svampsoppa
över 2 månader
Svampsoppa med
av tinah
över 2 månader
Svampsoppa med ..
av sofiiia
över 2 månader