Potatisgratäng

Efter jag bjudit mina vänner på denna gratäng, är det de enda de talar om när jag skall fixa mat, eller hjälpa till vid en herrmiddag.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Hacka ner en purjolök och fräs i en kastrull med en rejäl smörklick.
Pressa i en stor vitlöksklyfta. Bryn allt lite lätt..Släng i 8 finskivade(2-3mm tjocka) potatisar.
Rör om. Ha nu i hälften mjölk, hälften vispgrädde..så det precis täcker potatisen.

Nu kommer det avgörande. Saltningen. Plattan är på max, och du har typ 2 minuter på dig att få till det med saltet. När det hela börjat sjuda är det deadline. Innan så är saltningen alltså det avgörande momentet.

Mjölk/grädd-blandningen skall smaka som typ saltvatten..Inte överdriva, men det skall kännas "för" salt..
Potatisen drar ner saltsmaken ordentligt när det börjar koka..därför är det förbjudet att salta efteråt..
När det väl börjat bubbla så vevar man ner peppar efter behag..och gärna ett par lagerblad.
Ju längre tid man vevar i grytan, desto kortare tid i ugnen.. Jag kokar i ca:20 minuter, så det blir krämigt, sedan resterande i ugn..225 grader.

Strö gärna över lite riven ost.

Gör så här

Visningar:
1972
Sparat:
51

LIKNANDE RECEPT

Potatisgratäng recept
Köttfärs-potati..
av Anten
över 2 månader
Potatisgratäng
av fenne
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader
Bèarnaisegratin..
av boz1965
över 2 månader
Marinerad fläsk
över 2 månader
Fläskfilégryta
av Annafbg
över 2 månader