Primörpaj

När den första färskpotatisen kommer...

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12
Primörpaj

Ingredienser

Pajskal:
3 3/4 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk olja
1 äggula
Några soltorkade tomater i olja, hackade
1 msk tomatpuré
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 msk smör
2 knippor salladslök, strimlad
1 bunt grön sparris, strimlad utom knopparna
500 g kokt färskpotatis, skivad
2 ägg
250 g kesella gourmet
1 dl vispgrädde
Salt
2-3 msk riven färsk pepparrot

Gör så här

Ugnstemperatur 225º

Använd en form ca 26 cm i diameter. Blanda mjöl, smör, olja, äggula, tomater och tomatpuré i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt lite vatten i taget och kör till en fast deg. Tryck ut degen i botten av formen och upp på kanten. Ställ formen kallt.

Hetta upp smör i en stekpanna och fräs salladslök och sparrisstrimlor ca 2 minuter. Lägg hälften av potatisskivorna i botten av pajen, och lök- och sparrisfräset ovanpå. Fyll på med resten av potatisen och sparrisknopparna.

Vispa samman ägg, kesella, grädde, salt och pepparrot. Häll smeten över pajen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna.

Skär pajen i portionsbitar till grillfesten. Värm dem eventuellt i ugnen i 175º 15-20 minuter.
Visningar:
1210
Sparat:
8

LIKNANDE RECEPT

Primörpaj recept
Vårprimörpaj
av Y0SHi
över 2 månader
Primörpaj
över 2 månader
Primörpaj med l
av Fin
över 2 månader