Rågbröd

Gott med grovt rågbröd, blir en limpa.

Betyg (0 röster)
Rågbröd

Ingredienser

5 dl vatten
1 msk brödkryddor t ex anis, fänkål och kummin
2 tsk salt
3 msk olja
1 pkt jäst ā 50 g
2 dl krossad råg
12-13 dl rågsikt

Gör så här

Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.

Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i rågkross och den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.

Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.

Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad.
Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250 grader. Sänk därefter till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.
Visningar:
6103
Sparat:
63

LIKNANDE RECEPT

Rågbröd recept
Trekantiga rågb..
över 2 månader
Kall lax- och r
över 2 månader
Nikkaluokta sop
över 2 månader
Buavärstingen (
av LillaJa
över 2 månader
Laxtårta med lö
av babbs
över 2 månader
Nikkaluoktasopp
av MrsC
över 2 månader