Rågkakor

Det här brödet gräddar du snabbt i stekpannan. Även om du har ugn kan det vara skönt att slippa sätta på den ibland. Men vill du grädda brödet i ugnen så går också det utmärkt!

Betyg (1 röst)
Antal personer
16 kakor
Rågkakor

Ingredienser

75 g smör eller margarin
5 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
Ca 13 dl rågsikt

Gör så här

Gräddning:
Stekpanna eller 250° varm ugn

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i ca 16 bitar. Rulla dessa till runda bullar.

Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida eller ca 5 minuter i ugnen.

Låt brödet kallna på varandra insvept i bakdukar. Rågkakorna går bra att frysa.

Tips!
I rågkakorna kan du byta ut hälften av rågsikten mot rågmjöl eller grahamsmjöl.
Visningar:
5723
Sparat:
161

LIKNANDE RECEPT

Rågkakor recept
Evas rågkakor
av sommar
över 2 månader
Rallarhalvor
av popik
över 2 månader
Rågkakor/hålkak..
av Amika
över 2 månader
Mustiga rågkako
över 2 månader
Runda rågkakor
över 2 månader