Rågkakor/hålkakor

Min farmors recept. Lite speciellt efter som hon skrev det som hon brukade baka dem. Såååå gott bröd.
På grund av kommentarer i min gästbok så lägger jag till här och nu, att 5dl farin är otroligt mycket och alldeles FÖR mycket. Det står så för att det faktiskt står så i originalreceptet. Men jag brukar ta 2 dl och det är mycket det med, men det fungerar. Man kan säkert minska mängden farin ännu mer om man känner för det.
Och bilden föreställer det bröd jag bakade av degen. Jag tycker inte om formen på hålkakor, så vanlig limpform blev det för min del. Fungerade jättebra.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-9 kakor
Rågkakor/hålkakor

Ingredienser

1 l fil
Ca 5 dl hett vatten
½ l farin
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 hg jäst
Ca 10-14 dl rågsikt

Gör så här

Häll upp filen, tillsätt så mycket hett vatten att filen blir fingervarm.
Blanda i farin, sirap, salt och jäst.
Tillsätt så mycket rågsikt att det blir en lagom stadig deg.
Jäs i cirka 40 minuter.
Baka ut till 8-9 kakor.
Låt jäsa igen.
Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Visningar:
9495
Sparat:
261

LIKNANDE RECEPT

Rågkakor recept
Evas rågkakor
av sommar
över 2 månader
Farmors hålkako..
över 2 månader
Rallarhalvor
av popik
över 2 månader
Mustiga rågkako
över 2 månader
Rågkakor
över 2 månader