Ricottakaka med pinjenötter

Det här är en kaka som för tankarna till Italien. Den är krämig och lite mer vuxen i smaken.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 bitar

Ingredienser

50 g russin
½ dl konjak
1 citron
4 ägg
500 g ricottaost
2 dl strösocker
50 g pinjenötter
½ dl vetemjöl

Garnering:
Florsocker

Gör så här

Blötlägg russinen i konjak och låt dem gärna stå över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och riv skalet med ett rivjärn. Separera äggulor och äggvitor. Rör samman, vispa inte, ricotta, äggulor och citronskal.

Rör ner socker, pinjenötter och mjöl i ricottablandningen. Blanda väl.

Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i ricottasmeten.

Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och jämna till ytan.

Grädda ca 40 minuter. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Sikta över lite florsocker före servering.

Istället för ricottaost kan du använda kesella, 10 %. Tillsätt i så fall ytterligare 1 msk vetemjöl. Du kan även byta russinen mot hackade torkade aprikoser. Följ för övrigt grundreceptet ovan.
Visningar:
1803
Sparat:
9

LIKNANDE RECEPT

Ricottakaka recept
Ricottakaka med..
av Fin
över 2 månader
Ricottakaka..
av tina62
över 2 månader
Ricottakaka med..
över 2 månader
Ricottatarte me
av Queenie
över 2 månader