Rimmad lax med stuvad potatis

Detta är en helt underbar rätt att bjuda på som en lunchmiddag.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

Lax sida med skinn, ca 1,6 kg
6 msk Salt fint vanligt
3 msk Socker vanligt K5
1,2 kg Potatis
7-8 dl Mjölk
3 dl Mellangrädde
1 knippe Dill

Gör så här

1. Putsa laxsidan och fjälla av skinnet noga
2. Lägg in laxen i frysen ca 3 dygn. Tina upp den sakta först i kylen, sen ute i rumstemperatur
3. Blanda salt och socker i en skål och gnid in rikligt på alla sidor noga även skinnsidan. Stoppa laxen in i plastpåse och låt ligga ute i rumstemperatur tills salt och socker har smält in. Vänd några gånger på det hela.
4. Lägg sedan in påsen med laxen in i kylen under ca 2 dygn. Vänd på påsen några gånger under tiden.
5. Laxen är nu färdig. Skölj av resterande salt o socker. Skiva upp laxen i ca 5-6 mm (på snedden) tjocka skivor.
6. Skala potatisen och tärna den(OBS Ej för små tärningar) innan kokningen Tillsätt lite salt i vattnet
7. Koka potatisen tills den är mjuk
8. Häll bort vattnet och tillsätt mjölk, så det täcker potatisen. Ta sedan i mellangrädden och den klippta dillen och sjud upp det hela i ca 5-10min.
9. Red ev. med maizena eller vetemjöl, tills lagom konsistens erhålles på stuvningen.
10. Avsmaka och ev. salta och krydda.

Servera det hela med en sallad.
Njut
Visningar:
2846
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé du in
över 2 månader
Köttfärsgratäng
av anenik
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Köttfärslimpa m
av LEDIVO
över 2 månader
Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader