Ripbröst med svart vinbärssås

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 st ripor
100 g malet hönskött
2 dl vispgrädde
4 äggulor
Till vinbärssåsen:
0,5 l mörk viltfond
100 g svart vinbärspuré
3 cl svart vinbärslikör
50 g smör
salt
peppar
1 msk socker

Garnityr efter tillgång:
skogschampinjoner
kantareller
svart trumpetsvamp
Karl Johan-svamp
soltorkad tomat
2 små schalottenlökar skurna i små
tunna klyftor
0,5 msk hackad persilja

Gör så här

1. Bena ur riporna och mal lårköttet tillsammans med köttet från fyra av ripbrösten. Spara de övriga fyra brösten, dem ska du steka lite senare.
2. Gör sedan en mörk viltfond av skrovet tillsammans med andra viltben. (Du hittar ett recept på viltfond i kapitlet om soppor och såser.)
3. Gör fyra vilttimbaler på hönsköttet, det malda ripköttet, äggulan och vispgrädden. Smaksätt dem med salt, peppar och lite gin.
4. Grädda dem sedan i väl smorda timbalformar i vattenbad på låg ugnsvärme i ungefär 30 minuter.

Gör såsen så här:
1. Smält sockret, tillsätt vinbärslikören och koka ihop blandningen en aning.
2. Tillsätt sedan viltfonden och koka ner alltsammans tills du har ungefär 3 dl kvar. Smaka av med vinbärspurén och smöret.
Servering:
1. Bryn de 4 ripbrösten du la undan i början och låt dem dra färdigt i stekpannan. Om du vill, kan du istället sätta in dem några minuter i 175°C ugn.
2. Ta timbalen ur formen och gratinera den i ugnen. Bryn svampen tillsammans med löken och blanda den med persiljan och den soltorkade tomaten.
3. Skär upp brösten i två längsgående skivor och servera dem med såsen, svampgarnityret, timbalen och en valfri potatis.
Visningar:
4196
Sparat:
9

LIKNANDE RECEPT

Vinbärssås recept
Kronans kaka me..
av lennali
över 2 månader
Kladdkaka med s
över 2 månader
Vinbärssås
över 2 månader
Röd vinbärssås
av MrsC
över 2 månader
Kycklingspett m
av lennali
över 2 månader
Getostkyckling
av ros
över 2 månader