Ris - Polow (Persisk)

Detta är ett måste för alla Er som saknar Polow paz (iransk praktisk ris kokare)! Enligt Iransk /Persisk mattradition, bör en riktig kock kunna laga ris på 17 olika sätt! Men här får ni det klassiska receptet! Basmati är såklart basfödan i klassiska Persiska och Central Asiatiska rätter. Risbotten är en annan höjdpunkt i Persisk mat tradition och heter Tah dikg, som betyder just botten av kastrullen. Risbotten kan ibland bestå av potatis bitar (som liknar chips) som blir då knapriga och gyllenbruna. Ris kallas på persiska Polow (Pilafi på grekiska, Pilaw på Hindi) när den är i sällskap med gryta eller dylikt. Annars säger man bara berendj (= vanligt ris). För bästa resultat, köp gärna Pakistansk, Persisk eller Indisk Basmati ris.

Betyg (6 röster)
Antal personer
4 - 5

Ingredienser

1 stor kastrull
1 Durkslag/Sil
salt (ca 5 msk eller mer)
480 gr Basmati ris (ca 120 gr per person)
Vatten (ca4-5 liter)
Olja
smör

Gör så här

För att simplifiera receptet har jag uppdelat det i 3 faser: Fas 1:Tvätta riset genom att skölja ett antal gånger tills vattnet blir klar/ren.Blötlägg sedan riset i en skål i ungefär 1 timme. Fas 2: Koka saltat vatten. Och häll i det blötlagda riset. OBS: blanda lite, men var försiktigt eftersom risets konsistens kan spricka om du rör ihop för mycket. Låt riset koka i max 5-6 minuter! Du kan smaka 1 riskorn och känna: riset skall ha kraftig tuggresistens (dvs. lite hårdare än Al dente). Det är bara ytan av riskornet som skall mjukna, resten måste vara lite hård. Sila av riset försiktigt. Fas 3: Tvätta kastrullen som du använde för att koka riset, och torka den väl. Häll lite olja i botten, på medelvärme. Och sedan skall du försiktigt, med en stor sked, fylla kastrullen med riset (OBS: risets konsistens kan spricka om du inte är noggrann). Riset skall läggas i en hög som liknar en kon/pyramid.Gör sedan 4-5 hål i högen (för att låta luften/värmen gå igenom), och tillsätt en smörklick i varje hål. Vrid till lägsta temperaturen, och låt stå med lock i minst 30 minuter. Nu börjar det lukta gott, så smaka och njut! (om du tycker att riskornen är alldeles för hårda, är det ingen panik, utan du kan spruta lite vatten i fas 3) Voilà.
Visningar:
20488
Sparat:
108

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.