Risotto ā la Veronese

Den här risotton skom kommer från staden Verona i norra Italien är ingen vanlig risotto. Riset kokas nämligen i vin och serveras med en härligt doftande svampsås till.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

2 msk smör eller margarin
4 dl ris , helst avorioris
1 gul lök
2 dl torrt eller halvtorrt vitt vin
6 dl vatten
1 tsk salt
100 g kokt skinka
2 msk riven parmesanost

Svampsås:
1 burk blandsvamp
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
Ŋ buljongtärning med grönsakssmak
1 dl tjock grädde eller crčme fraiche
Ŋ tsk salt
Svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja

Gör så här

Smält matfettet i en gryta, tillsätt riset och rör om. Skala löken och hacka den ganska fint. Lägg den på riset och fräs allt några minuter utan att det tar färg.

Häll i vin och låt det koka in. Rör ganska ofta. Häll i vatten och salt och koka riset mjukt ca 30 minuter. Skär skinkan i små tärningar. Blanda skinka och ost med riset.

Låt svampen till såsen rinna av och hacka den grovt. Smält matfettet i en kastrull, lägg i svampen och låt den fräsa några minuter.

Strö över vetemjöl, rör om och tillsätt vatten och buljongtärning. Låt såsen koka upp under omrörning. Häll i grädde och sjud såsen under lock minst 3 minuter.

Salta och mal svartpeppar över. Tillsätt pressad vitlök och persilja och låt såsen koka några minuter till. Smaka av.
Visningar:
2621
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Risotto recept
Krämig risotto ..
över 2 månader
Risotto med köt..
över 2 månader
Citron- och Hon
över 2 månader
Salsiccie hemma..
över 2 månader
Fläskfilé och r
av tina62
över 2 månader
Risotto med sva
av MrsC
över 2 månader