Rofans vardagsbröd

Ett gott, saftigt och ovanligt hållbart bröd.

Betyg (1 röst)

Ingredienser

Blanda först:
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Dessutom behövs:
½ paket jäst (25g)
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 ägg till pensling
Sesam- eller solrosfrön

Gör så här

Mät upp rågmjöl, linfrön, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmar.
Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.
Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer.
Forma degen till en tjock rulle och lägg den på pappersklädd plåt. Jäs ca 30 minuter. Pensla det utbakade brödet med uppvispat ägg och strö sedan över 4-5 msk sesamfrön eller solroskärnor.
Grädda först brödet i 250 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 och grädda ytterligare 25-30 minuter.
Visningar:
1578
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Vardagsbröd..
av victea
över 2 månader
Evas stora grov
över 2 månader
Kakebröd
av Aive
över 2 månader
Vardagsbröd
av monfo
över 2 månader
Mustigt bröd at..
av Lovis
över 2 månader