Runebergstårtor

Runebergstårtan är en finsk bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Dagen firas till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.

Betyg (6 röster)
Antal personer
ca 20 st
Runebergstårtor

Ingredienser

200 g smör el.margarin
2 dl socker
2 ägg
2 dl skorpmjöl (ströbröd)
1 ½ dl vetemjöl
2 dl grovt malen mandel
knappt 1 ½ tsk bakpulver
knappt ½ dl grädde

hallonsylt
½ msk vatten
1 dl pudersocker
några droppar citronsaft

Gör så här

Blanda matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjölen, bakpulver och mandel, tillsätt blandningen i smeten. Rör ner grädde. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyrsmet i en ring runt sylten.
Tårtorna kan eventuellt dränkas med rom eller punsch.
Visningar:
9300
Sparat:
58
Klassiska finsk..
över 2 månader
Runebergstårtor
över 2 månader
Runebergstårta
över 2 månader
Runebergstårtor
över 2 månader
Enkla  Runeberg
över 2 månader