Säterknutar

Penslas med smör och doppas i strösocker.

Betyg (0 röster)
Antal personer
Ca 35 st

Ingredienser

50 g jäst
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 - 3 tsk kardemumma
1 ägg
Ca 10 -11 dl mjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 - 1 1/2 dl marsankräm
1 tsk vaniljsocker

Pensling:
Smält smör
Strösocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den löser sig.

Tillsätt smöret i klickar, socker, salt, ägg, kardemumma och det mesta av mjölet väl blandat med bakpulvret.

Arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa 40 minuter.
Riv mandelmassan och rör den smidig med vaniljkräm och vaniljsocker.

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta på ca 30x50 cm och bred på fyllningen på halva plattan och vik över den andra halvan.

Skär i remsor och vrid ihop till en knut.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar med ändarna nedåt.
Låt jäsa 30 minuter.

Grädda i 250 grader i ca 8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa i socker innan servering.
Visningar:
2109
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Säterknutar
över 2 månader