Söndagskaka

Heder åt den som bakar söndagskakan av äkta wienerdeg. Vi har letat upp ett enklare och snabbare recept.

Betyg (1 röst)
Antal personer
1 stor kak
Söndagskaka

Ingredienser

300 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
50 g jäst
8 1/3 dl vetemjöl (500 g)
Smör eller margarin till plåten

Glasyrkräm:
2 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 msk honung
2 msk mandelflis

Vaniljkräm:
1 4-portionsförpackning vaniljsås

Gör så här

Smält matfettet, häll i mjölken och låt blandningen bli knappt fingertoppsvarm, ca 37 grader.

Rör ut jästen i lite av den värmda mjölken, slå på resten och tillsätt mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg.

Kavla ut degen till en rund kaka. Lägg denna att jäsa till sin dubbla storlek på smord bakplåt under bakduk. Beräkna ca 30 minuter.

Grädda den ca 15 minuter i 250 graders ugnsvärme.

Koka ihop ingredienserna till glasyrkrämen till sirapsliknande konsistens.

Fördela glasyren ovanpå kakan, pensla ut den i kanten. Låt kakan bli kall innan den delas i två bottnar.

Gör vaniljsåsen enligt anvisningen på förpackningen, men använd endast halva vätskemängden. Bred vaniljkrämen över den undre bottnen och lägg den glaserade ovanpå.
Visningar:
2664
Sparat:
24

LIKNANDE RECEPT

Söndagskaka
över 2 månader