Söt aprikospaj

Den saftiga aprikos- och mandelspajen kan du göra ett par timmar innan den ska serveras, men helst inte dagen före.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10 bitar

Ingredienser

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g torkade, mjuka aprikoser
125 g smör
1 1/4 dl socker
2 stora ägg
150 g malen oskalad mandel
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Lägg aprikoserna i en kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud på svag värme i 5 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.

Hacka samman smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter och med löstagbar botten. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Låt kallna.

Skär smöret i tunna skivor och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och vispa med elvisp tills allt är vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten väl. Rör i mandeln och vaniljsockret. Bre ut smeten i det kalla pajskalet.

Ta upp aprikoserna ur lagen, torka av och dela dem. Lägg aprikoserna med snittytan upp i mandelsmeten.

Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 35-40 minuter.

Servera pajen kall eller ljummen med glass, grädde eller en klick crème fraiche smaksatt med vaniljsocker.
Visningar:
1973
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Aprikospaj recept
Smulig aprikosp..
av UllaC
över 2 månader
Glutenfri aprik
av MrsC
över 2 månader
Aprikospaj med
av FiaBerg
över 2 månader
Fuskfransk apri..
av TriBeca
över 2 månader
Aprikospaj..
över 2 månader
Aprikospaj med
av mammas
över 2 månader