Saffransbröd

Detta är mitt bästa recept på saffransbröd. Glöm kesella och en liten klick smör, det är bara trams! Bullarna håller sig saftiga och mjuka länge.
Så här ska en lussedeg vara, mycket smör och gärna 2 ägg:)

Betyg (13 röster)
Antal personer
35 st

Ingredienser

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (den vanliga blåa)
1 ½ g saffran ( 3 kuvert)
2 dl socker
½ tsk salt
2 ägg
( 1 dl russin)
ca 1.7 l vetemjöl

Till pensling:
Uppvispat ägg

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli ljummen (37grader). Stöt saffran med lite socker, om du vill, lös med lite brännvin så du får en jämn och härligt gul färg.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av degspadet, tillsätt resten av degspadet, saffran, socker, salt, uppvispade ägg och den största delen av mjölet.
Älta i maskin ca 5 minuter eller 19 minuter för hand tills degen är elastisk (som ett tuggumi). Om du vill ha russin i degen, tillsätt dom i slutet, bara så att dom precis blandas
Strö över lite mjöl och täck med duk och låt jästa ca 45 minuter.
Ta upp degen och arbeta den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar, rulla ut till två långa smala längder, dela varje längd i ca 15-20 bitar. Rulla med kupad hand till små bullar, efter det rulla ut dem till små avlånga korvar.
Sen är det bara att rulla ut igen och forma till lussekatter.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Tryck ner två russin i var lussekatt och pensla med ägg.
Grädda i 225-250 grader ca 5-10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Visningar:
6845
Sparat:
228

LIKNANDE RECEPT

Saffransbröd recept
Saffransbröd me..
över 2 månader
Pernillas saffr
över 2 månader
Morotsbröd
av Jessika
över 2 månader
Lussans bullar
över 2 månader
Saffrankaka i l
av tina62
över 2 månader
Saffransbröd i
av Boundin
över 2 månader