Saffransbutterkaka

God till adventskaffet

Betyg (1 röst)
Antal personer
6-12
Saffransbutterkaka

Ingredienser

1 pkt saffran ( 1/2 g)
75 g margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
3/4 dl socker
1/2 dl Kesella
1/2 ägg
7 - 71/2 dl vetemjöl

Fyllning:
2 msk mjukt margarin ,
100 g riven mandelmassa

Pensling:
1/2 ägg

Garnering:
Hackad mandel

Gör så här

Stöt hel saffran i mortel tillsammans med en sockerbit.
Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37°C.
Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs övertäckt ca 30 min. Kavla ut degen till en stor avlång kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop och skär längden i 12 bitar. Ställ dem med snittytan upp i en smord rund form, ca 25 cm i diameter, helst med löstagbar kant.
Jäs kakan övertäckt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandeln. Grädda i 175°C, i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
Lossa kakan från formen och låt den svalna övertäckt.
Visningar:
3005
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Saffransbutterk
över 2 månader