Saffranspannkaka från Gotland

En gammal gotländsk mattradition som numera mest ätes till fikat vid något festligt tillfälle!

Betyg (1 röst)
Antal personer
4-6

Ingredienser

1 dl risgryn
2 dl vatten
salt
6 dl mjölk
1 msk margarin
1 pkt saffran
1 msk socker
3 ägg
1 dl grädde
1 dl russin
½ - 1 dl hackad mandel

Gör så här

Koka vatten, salt och risgryn 10 min. Tillsätt mjölk och margarin och rör om. Koka upp och låt svälla, på svag värme under lock, 30 - 40 min. Stöt saffran och socker. Blanda gröten med de uppvispade äggen, grädden, saffran, mandel och russin. Häll smeten i en smord vid form Grädda i 20 - 30 min på 200 grader. Pannkakan serveras ljummen med uppvispad grädde och, helst, salmbärssylt ( en gotländsk variant av björnbär som växer vilt i dikesrenar). Om det inte finns salmbärssylt rekommenderas björnbärssylt.Det går att "fuska" genom att använda färdig risgrynsgröt som finns att köpa i affären.
Visningar:
8034
Sparat:
58
Saffranspannkak..
över 2 månader
Saffranspannkak
över 2 månader
Saffranspannkak
av irko
över 2 månader
Saffranspannkak
över 2 månader
Saffranspannkak..
av kerkja
över 2 månader
Enkel saffransp
över 2 månader