Saftiga rågbitar i långpanna.

Ett saftigt, gott och nyttigt bröd som lätt kan varieras. Busenkelt att baka dessutom.

Betyg (4 röster)
Antal personer
1 långpann
Saftiga rågbitar i långpanna.

Ingredienser

50 g smör
5 dl mjölk

alt 1:
50 g jäst

alt 2:
15 g jäst samt 1 dl rågsurdeg

alt 3:
2 dl rågsurdeg

3 msk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
7 dl rågflingor
3 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
ev. 100 g torkade, blötlagda fikon i bitar
och/eller 2 dl rivna morötter
och/eller 100 g solrosfrön/100 g hackade valnötter
solrosfrön till garnering

Gör så här

Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till fingervarmt spad och rör ut jästen och/eller tillsätt surdegen. Blanda ned övriga ingredienser inklusive frukt/grönsaker/nötter. Knåda ordentligt men degen skall vara kletig. Täck över assistenten/bunken och låt jäsa till dubbel storlek (surdegen kräver längre jästid än degen på enbart jäst).
Häll smeten i smord långpanna och platta ut med lätt mjölad hand. Snitta brödet i rutor av önskad storlek. Pensla brödet med vatten och strö ev över solrosfrön. Låt jäsa övertäckt i en timma för jästdeg och minst dubbla tiden för surdegen. Grädda på nedersta falsen ca 20-25 minuter. Kasta gärna in ett par isbitar i ugnen samtidigt som brödet sätts in för knaprigare skorpa.

Låt brödet svalna som hastigast i långpannan, lyft ur och låt det svalna till rumstemp på galler.
Visningar:
8153
Sparat:
95

LIKNANDE RECEPT

Ingers rågbitar
över 2 månader
Räkor och ansjo
över 2 månader
Rågbitar med so
över 2 månader
Rågbitar
över 2 månader