Saftigt rågbröd

Degen är tung och brödet bakas enklast i köksmaskin, men det går också bra för hand. Bra vardagsbröd; det är saftigt och hållbart och går att skära i tunna skivor.

Betyg (3 röster)
Antal personer
2 limpor

Ingredienser

7 + 2 dl vatten
2 ½ dl farinsocker
2 msk hel kummin
1 ½ paket jäst (75 g)
1 ½ msk salt
13 dl grovt rågmjöl (715 g)
7 - 8 dl vetemjöl (420 - 480 g)

Gör så här

Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjöls-blandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordentligt tills allt blandat sig.

Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl, ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 1/2 timme.

Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och sätt in på nedersta falsen i kall ugn. Obs! utan en andra jäsning.

Sätt ugnen på 175° och grädda i 1 1/2 timme.
Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv.
Visningar:
4021
Sparat:
49

LIKNANDE RECEPT

Rågbröd recept
Trekantiga rågb..
över 2 månader
Kall lax- och r
över 2 månader
Nikkaluokta sop
över 2 månader
Buavärstingen (
av LillaJa
över 2 månader
Laxtårta med lö
av babbs
över 2 månader
Nikkaluoktasopp
av MrsC
över 2 månader