Salvia- och timjankryddad lammstek med potatisgratäng och brässerad fänkål

Mycket gott!! måste prövas! En perfekt vår rätt.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1,5 - 2 kg lammstek eller sadel
5 - 6 st färska salviablad
4 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk rosmarin
3 klyftor vitlök
lite olja
lite smör

1 st citron, rivetskal
4 st lagerblad
0,5 msk rosépeppar
0,5 msk rosmarin
0,5 msk timjan

Potatisgratäng:
1,5 kg skalad potatis
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 st purjolök
3 klyftor vitlök
lite olja
salt
peppar

Brässerad fänkål:
2 st fänkålshuvuden
0,5 msk citronskal
0,5 msk citronsaft
0,5 msk apelsinskal
1 msk apelsinsaft
3 dl vatten
1 st kycklingbuljong
2 st schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 dl oliver (valfri sort)
1dl soltorkade tomater
2 dl blandade örter, t ex:
persilja
timjan
och salvia
olivolja
salt
peppar.

Gör så här

Lammstek: Sätt ugnen på 120 grader. Skala vitlöksklyftorna och skär dom i tunna skivor. Lägg salviabladen, timjan och rosmarinkvistarna samt vitlöksskivorna i lammsteken. Salta och peppra och bind sedan ihop steken.

Krossa kryddblandningen i en mortel och fördela detta över hela steken. Salta och peppra. Bryn köttet ordentligt i olja så att det får en fin yta runt om. Lägg steken på en plåt och baka den i ugnen tills innertemperaturen är 58grader. Har man en stek på ett par kilo får man räkna med att det tar ca 1 timme. Tag ut köttet och låt det vila i rumstemperatur utan folie.

Potatisgratäng:
Hyvla potatisen tunt, gärna med tillsatsen till en matberedare.
Finstrimla purjolöken och krossa vitlöksklyftorna. fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg. Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatisen drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häl upp i en ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader.Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig. Det tar ca 30-40 min.

Brässerad fänkål:
Skär fänkålen i klyftor. Dela tomaterna i mindre bitar, krossa vitlöken och skiva schalottenlöken. Bryn fänkålen i en stekpanna med lite olivolja. Häll på vattnet, buljongtärningen, oliverna, tomaterna, vitlöksklyftan, schalottenlöken, citrusskalen och saften. Salta och peppra. Koka fänkålen tills den är riktigt mjuk. Hacka örterna och blanda ner dom i fänkålen strax innan serveringen. Smaksätt med lite socker och ev lite mer salt och peppar.
Visningar:
3775
Sparat:
21

LIKNANDE RECEPT

Potatisgratäng recept
Köttfärs-potati..
av Anten
över 2 månader
Potatisgratäng
av fenne
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader
Bèarnaisegratin..
av boz1965
över 2 månader
Marinerad fläsk
över 2 månader
Fläskfilégryta
av Annafbg
över 2 månader