Sandefjordsgratinerad lax

Mycket god och festlig rätt som alltid väcker uppskattning, dessutom är den väldigt lätt att göra.

Vill man så kan den göras mycket mager utan att man förlorar i smak.

Betyg (4 röster)
Antal personer
3-4
Sandefjordsgratinerad lax

Ingredienser

500 g laxfilé , benfri
1 påse sandefjordssmör , pulversås (Knorr Rafinesse)
1 påse hollandaisesås , pulversås
1 burk crème fraiche 34 % (kan ersättas med en magrare)
3 dl vispgrädde (kan ersättas med en magrare)
500 g räkor m skal storlek 70 - 90 (ca 250 g u . skal)

Till servering:
Potatis
Sallad
Citron

Gör så här

(Sandefjordssmörsås kan vara svår att få tag så hittar du det inte kan du byta till tot. 2 påsar Hollandaise i stället.)

Värm ugnen till 200-225°C.

Blanda de båda såspulverpåsarna med crème fraiche. Rör tills klumpfritt. Tillsätt grädden och värm såsen (behöver inte koka upp).

Lägg laxen i en ugnsform (med skinnsidan ner om det är skinn på). Slå såsen över så den täcker laxen. Skala räkorna lägg dom över laxen. Peta gärna ner dom delvis i såsen (ser festligare ut om dom syns lite).

Sätt in i ugnen och gratinera ca 15-20 minuter. Servera med pressad eller kokt potatis och en fräsh sallad och ev. citronklyftor.
Visningar:
7578
Sparat:
209

LIKNANDE RECEPT

Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader
Lax a´la Ankar
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Fisksoppa
av hobbe69
över 2 månader
Lax i krämig sw
av kicki_k
över 2 månader
Lax och räkgryt
av Luna
över 2 månader