Savojdolmar på lammfärs med tomat-rödvinnssås

Suveränt gott! Över förväntan. Godare än vanliga kåldolar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
3-4

Ingredienser

1 huvud savojkål
1 dl bulgur
2 dl vatten

300 g lammfärs
½ dl vatten
½ gul lök
½ dl hackad färsk mynta eller persilja (ev torkad)
4 krm salt
1 krm peppar

2½ dl vatten + buljongtärning

Sås:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 dl rödvin
1 krmsambal oelek
1 dl creme fraiche
salt
peppar

Gör så här

Koka bulgur med vatten ca 8 minuter. Låt svalna.

Skär loss 12 blad från savojkålshuvudet. Använd inte de yttersta riktigt mörkgröna bladen om de sitter kvar. De är ganska sega. Skär bort den grova delen av den stora bladnerven på varje blad. Förväll bladen ca 6 minuter i kokande vatten.

Blanda de kokta grynen med finhackad lök, lammfärs, mynta, salt och peppar. Tillsätt lite vatten om smeten känns mycket fast.

Fördela fyllningen på kålbladen och rulla ihop. Placera tätt i en ugnsform. Koka upp vatten och buljongentärning och häll i formen. Låt sjuda i ugen cirka 35 minuter, minst. De första 20 min med alminiumfolie över.

Servera dolmarna varma med tomat-rövinssås, ev med kokt potatis.

Tomat-rödvinssås:

Hacka lök och vitlök, stek dem mjuka och glansiga i lite olja.
Lägg i tomatpuré och stek ytterligare någon minut. Slå i tomater och spad. Klipp i tomaterna för att få dem i bitar. Häll på rödvin. Låt sjuda på svag värme ca 15 minuter. Rör ner creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar efter smak och koka upp.

TIPS!
Jag fick rester kvar av färsen, vilket jag gör en soppa på.
Visningar:
1395
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Savojdolmar
av Fin
över 2 månader