Sesamlax på spett

Våga något annorlunda!

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st
Sesamlax på spett

Ingredienser

500 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk mango chutney
1 msk sesamfrön

Sås:
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1 tsk sambal oelek
ev 1 tsk sesamolja

Rostade rotfrukter:
800 g potatis och rotfrukter t ex morötter , palsternacka , rotselleri
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk chilipeppar
2 msk smör
1 tsk salt

Gör så här

Börja med rotfrukterna.Sätt ugnen på 225°. Tvätta och klyfta potatisen. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Blanda allt på ett bakplåtspapper på en plåt.
Fräs ingefära och chilipeppar i smör i en kastrull. Rör i salt och häll det över potatis och rotfrukter och blanda om. Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
Sätt ugnen på grill.
Skär laxen i 8 avlånga bitar. Trä upp dem på spett och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och pensla ovansidan med mango chutney. Strö över sesamfrön. Grilla spetten i övre delen av ugnen 3-4 min. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Servera spetten med rotfrukterna och såsen.

Tips: Spetten kan förberedas fram till grillningen. Stick två spett genom laxbitarna så snurrar de inte runt på pinnen. Blanda gärna vita och svarta sesamfrön och rosta dem i stekpannan innan du strör dem över laxen.
Såsen kan göras klar i förväg.
Visningar:
1924
Sparat:
23

LIKNANDE RECEPT

Sesamlax
av enAnnan
över 2 månader
Sesamstekt lax
av styvan
över 2 månader
Sesamlax med va
av Fin
över 2 månader
Sesamlax med nu
av Queenie
över 2 månader
Sesamlax med ch
över 2 månader
Sesamlax med sh
av Queenie
över 2 månader