Sivs Stenåldersbröd

Ett recept från Siv Florén, Årets Hembakare 2003.
Ett spännande bröd att prova på, kanske speciellt för förskolor och vid Mulle-aktiviteter.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 bröd
Sivs Stenåldersbröd

Ingredienser

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten 37 °
1 ½ dl kokt speltvete som körs i mixer
2 msk barkmjöl
½ msk salt
1/4 dl granskottssirap
Ca 6 dl vetemjöl
Ca 8 dl grovt rågmjöl

Gör så här

Blanda alla ingredienserna i köksmaskinens skål och knåda i 5 minuter, tills degen släpper skålens kanter. Eller smula jästen i en skål, rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet samt övriga ingredienser. Spara lite av rågmjölet till utbakningen. Bearbeta degen ordentligt tills den är smidig och släpper skålens kanter.

Låt jäsa övertäckt i skålen i ca 30 minuter. Tag upp på mjölat bakbord. Dela i fyra delar och kavla, eller platta ut, till runda kakor. Gör hål i mitten.

Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 200°.

Grädda på mittfalsen ca 15 minuter.
Visningar:
5818
Sparat:
16
Glutenfritt ste..
av Amelea
över 2 månader
Mättande gluten
av Lotti62
över 2 månader