Sjötunga med kräftstjärtar

En underbar fiskrätt som fungerar utmärkt att tillaga både med sjötunga och rödtunga. En fiskrätt för festliga tillfällen!

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600 g sjö- eller rödtungafiléer
En halv gul lök
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk farinsocker
1 dl crème fraiche
1 knivsudd kajennpeppar
1 dl mousserande vitt vin
200 g kräftstjärtar
En halv knippa dill

Gör så här

Skala och hacka löken fint. Hetta upp matfettet i en stekpanna och tillsätt löken. Fräs löken tills den är mjuk och rör sedan ner mjölet. Lägg i buljongtärningen och vispa ner 1 dl vatten.

Tillsätt tomatpuré, farinsocker, crème fraiche och kajennpeppar under omrörning. Blanda väl, sjud och låt sjuda 3 minuter.

Skölj av fiskfiléerna och låt dem rinna av. Rulla ihop filéerna, börja rulla den bredaste kortsidan på filén. Vill du ha en lite lyxigare variant kan du lägga en liten bit gravad lax i varje rödtunga innan du rullar ihop dem. Lägg fiskfiléerna i såsen med skarven nedåt. Låt sjuda i 8 minuter tills fiskens kött är vitt och fast.

Blanda försiktigt ner vinet i stekpannan och sjud upp. Lägg i kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Garnera ev med dillkvistar och servera genast med pressad potatis och harico verts.

För en vardagligare variant kan du använda rödspätta istället och skalade räkor istället för kräftstjärtar. Vinet kan ersättas med cider. Jag har testat med rödspätta också och tycker att det receptet är minst lika gott, men jag körde med rödspätta och kräftstjärtar.
Visningar:
7248
Sparat:
78

LIKNANDE RECEPT

Sjötunga recept
Sjötunga Walews..
av tina62
över 2 månader
Sjötunga Walews
över 2 månader
Fiskfilé i gräd
av leek70
över 2 månader
Fisksoppa med c
av MrsC
över 2 månader
Panerad Pangasi
över 2 månader
Sjötunga med Du
över 2 månader