Skånsk äggkaka

Äggkakan är den skånska landskapsrätten framför alla andra.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
4 ägg
2 msk smör eller margarin
300 g lättrökt eller rimmat sidfläsk i skivor

Gör så här

Häll 2 dl av mjölken i en skål, tillsätt vetemjöl och salt och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken samt äggen och vispa till en slät smet.

Lägg lite av matfettet i en stekpanna och värm det till svagt brun färg. Lägg fläsket i pannan och stek det över medelstark värme till ljusbrun färg. Vänd skivorna flera gånger och häll av överflödigt fett, men spara det. Lägg upp fläsket på hushållspapper att rinna av. Håll fläsket varmt.

Bryn en del av stekfettet tillsammans med lite nytt matfett, häll i äggsmeten och grädda över medelstark värme. Stick i äggsmeten med en sked eller gaffel så att smeten blir jämnt gräddad och torr på ytan.

Lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd den upp och ner. Ställ pannan på värmen igen, lägg i mer matfett och låt det ta färg. Låt äggkakan glida ner i stekpannan och grädda den på undersidan. Lägg fläsket ovanpå och ställ fram stekpannan på bordet.

Servera med rårörda lingon, finhackad gräslök och knäckebröd.
Visningar:
7753
Sparat:
43

LIKNANDE RECEPT

Äggkaka recept
Clafouti på rab..
av MrsC
över 2 månader
Fried Rice
av MrsC
över 2 månader
Flan à l'ananas..
av MrsC
över 2 månader
Äggkaka med pot
över 2 månader
Skånsk äggkaka
av Peo
över 2 månader
Barbros härliga
över 2 månader