Skånsk äpplekaka

Den söta kavringen och de syrliga äpplena ger denna traditionella äpplekaka med ursprung i Skåne en god smakbrytning. Servera gärna med vaniljsås till.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 - 5 medelstora syrliga äpplen
85 g kavring
3/4 dl strösocker
4 msk margarin eller smör

Tillbehör:
Ugnsfast form , ca 18 cm i diameter

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.

Riv kavringen, det blir ca 3 dl, och strö ett lager (kavringen ska räcka till tre lager) i en smord ugnsfast form.

Lägg på ett lager äppleklyftor, ca hälften, strö på socker och kavring och klicka på matfett.

Fortsätt med ännu ett lager äppleklyftor, socker, kavring och margarin.

Hyvla ev lite extra margarin över. Detta gör du enklast med en osthyvel.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter tills kakan fått färg och äpplena känns mjuka.

Hemlagad vaniljsås: Gör din egen goda vaniljsås och servera till kakan. Blanda 3 äggulor, 1½ msk florsocker, 2 tsk potatismjöl och 4 dl mjölk i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under kraftig vispning tills såsen tjocknat. Ställ den att svalna. Smaksätt med 2 tsk vaniljsocker. För en lyxigare variant kan du tillsätta 1 dl vispgrädde.
Visningar:
2413
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Äpplekaka recept
Maya´s Äpplekak..
av SDMaya
över 2 månader
Syrrans knäckig
av SDMaya
över 2 månader
Gundas goda äpp..
över 2 månader
Äpplekaka med k..
av tina62
över 2 månader
LCHF smulpaj äp
över 2 månader
Skånsk äpplekak
av SDMaya
över 2 månader