Skördebröd

Dessa limpor passar utmärkt att servera på en buffé i skördetid, men det går naturligtvis bra att bjuda på dem året om.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 bröd

Ingredienser

5 dl kornmjöl
5 dl havregryn
1 liter vatten
1 msk salt
½ dl honung
1 dl matolja eller flytande margarin
1 pkt jäst
Ca 11 dl vetemjöl special

Pensling:
Vatten
1 ägg

Gör så här

Mät upp kornmjöl och havregryn i en degbunke. Värm vattnet till ca 80 grader. Häll det över mjölblandningen. Låt blandningen svalna till 37 grader.

Tillsätt salt, honung och matfett. Smula ner jästen. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Spara minst 1 dl mjöl både till utbakningen av den stora degen och till garneringsdegen.

Arbeta degen smidigt för hand eller med maskin. Den ska vara lite kladdig. Låt degen jäsa övertäckt ca en timma på en rumsvarm och dragfri plats.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet. Spara ca 100 g av degen till garneringen.

Dela degen i fyra delar. Forma degbitarna till små, runda, släta bröd. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.

Arbeta in mer vetemjöl i garneringsdegen. Kavla ut och forma den till korn och havreax. Pensla bröden med vatten. Fäst axen på limporna. Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda i ytterligare ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Visningar:
735
Sparat:
4

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.